Assens genanvender både bygninger og mursten - og sparer CO2
ASSENS: Assens Kommune er ifølge en ny rapport fra Økonomistyrelsen og Energistyrelsen den kommune i landet, som udleder anden mindst CO2-e pr. indbygger, når man sammenligner landets 98 kommunale virksomheders indkøb.
En af årsagerne til den lave udledning er blandt andet kommunens prioritering af at genanvende eksisterende bygninger, samt indsats for at gøre bygningerne mere klimavenlige:
- Der sker en stor CO2-udledning, når man bygger nyt. Derfor har vi stort fokus på, hvordan vi kan udnytte og udvikle de bygninger, vi har, til andre formål, fortæller formand for Miljø, Teknik og Planudvalget, Jens Jakobsen (V).
Det gælder blandt andet en tidligere administrationsbygning, der lige nu er ved at blive omdannet til plejeboliger til borgere med særlige behov.
- Vi har i dialog med borgere, pårørende og personale lavet en ny indretning af bygningen, så vi med nye vægge og nedrivning af de gamle nu får skabt tre lejligheder og en akutbolig. Når vi genanvender eksisterende bygninger, sparer vi CO2, da vi ikke skal bygge ydermure, støbe fundament og lave ny tagkonstruktion. Det betyder jo, at der ikke skal produceres nye byggematerialer til den del eksempelvis mursten, fortæller Malthe Olsen, projektleder i Trafik, Byg og Ejendom
Alle bygninger genanvendt
- Vi kigger altid på, hvilket potentiale der er i de bygninger, vi står med, og så genanvender vi så meget, som giver mening i forhold til den nye funktion, som bygningen skal have, fortæller Malthe Olsen.
- Vi arbejder hele tiden med optimering og genanvendelse af vores arealer, og vi har faktisk genanvendt alle de bygninger, som vi ikke har solgt, fortæller Martin Albertsen, direktør for By, Land og Kultur.
Eksempelvis er det tidligere Rådhus i Aarup blevet til daginstitution, det tidligere Tommerup Rådhus er blevet til administration for hjemmepleje, og sygepleje, og det tidligere Assens Rådhus bliver nu omdannet til Kulturkajen, som kommer til at rumme både Kulturbegivenheder, Bibliotek og turismeaktører.
Men der kigges ikke kun klima og genanvendelse, når man kigger på den store plantegning. Genanvendelse er noget som overvejes hele vejen gennem projekterne, fortæller Martin Albertsen:
- Vi kigger også på, om der er rester af byggematerialer, der kan genbruges andre steder. På Pilebakken har vi eksempelvis genbrugt mursten, som er blevet renset og genanvendt andre steder i bygningen, samtidig med at vi har udskriftet belysningen og isoleret loftet bedre, så bygningen samlet set også bliver mere energivenlig.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.